Araştırma merkezini kullanmak için başvuru hakkındaki detaylı bilgilere Hpc.harran.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Harran Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde 2015 yılında ülkemizdeki ve özellikle bölgemizdeki bilim adamlarına araştırma ve geliştirme desteği sağlamak amacı ile Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezimiz kurulmuştur. Yüksek performanslı, yüksek veri saklama kapasiteli ve yazılım uygulamalarını içerisinde barındıran, bütün disiplinlerden araştırmacıların kullanımına açık bir bilgisayar merkezi olan Harran HPC, araştırma yapmak isteyen akademisyenleri, lisans üstü öğrencilere ve bilgisayar mühendisliği öğrencilerine hizmet vermenin yanı sıra bölgede yeni kurulan ve alt yapısı yeterli olmayan üniversitelerin, diğer araştırma merkezlerinin ve sanayi kuruluşlarının da kullanımına açık bulunmaktadır.

Harran HPC’nin Teknik Özellikleri
Harran HPC iş yönetimi sağlayan yönetim düğümü ve hesaplama yapan iş düğümlerinden oluşur. Bunların yanında dosyaların işlemlerini ve veriyi saklamayı sağlayan düğümler sistemimizde mevcuttur

20 Adet CPU Sunucusu

1. İşlemci Türü : 2 x Intel Xeon E5-2670 v3
  2. Çekirdek : 480 (20 * 2 X 24)
  3. Bellek : 2.5 TB (20 * 128)
  4. Depolama : 16 TB SSD (20 * 2 X 400)
  5. Performans Ağı : 40 Gbps InfiniBand

4 Adet GPU Sunucusu

1. İşlemci Türü : 2 x Intel Xeon E5-2670 v3
  2. Bellek : 512 GB (4 * 128)
  3. Depolama : 3.2 TB SSD (4 * 2 X 400)
  4. Performans Ağı : 40 Gbps InfiniBand
  5. GPGPU : 8 X Tesla K20X

Depolama Alanı

1. 1 x 5600v3 3U controller enclosures
  2. 3 x 4U disk enclosures
  3. 58 x 400GB 3.5” NL SAS
  4. 10 x 400GB HSSD eMLC SAS

Dosya Sistemi

1. Disk Yönetim Sistemi : Intel EE for Lustre

Yönetim Araçları

1. Küme Yönetim Sistemi : Bright Cluster Manager
  2. Yük Dengeleme Sistemi : SLURM Work Load Manager

Harran HPC Fiziksel Mimarisi ve Network Yapısı

Sistem Üzerinde Yapılan Uygulamalar

Sistemimizde kurulu olan yazılımlar ve paralel programlama kütüphaneleri sayesinde kullanıcılarımız yapacakları işlemlerden daha az vakit harcayarak sonuç elde edebiliyorlar. Sistemde kurulu olan Matlab yazılımına şuan 128 çekirdek ayrılmış durumdadır ve kullanıcılarımız bundan faydalanmaktadır. Ayrıca MPI kütüphanesi sayesinde kullanıcılarımız C ve Python dillerinde paralel programlama uygulamalrı geliştirmektedirler. Cuda kütüphanesi sayesinde de kullanıcılarımız GPU gücünden faydalanarak paralel programlama uygulamaları geliştirebilirler

Araştırma merkezimiz hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.